Голавна Відео Live Футбол Live Теніс Live Баскетбол Live Хокей Реєстрація Фотоальбом Ваше посилання
МЕНЮ

Гарячі НОВИНИ

Проголосуй
Оцініть мій сайт
Всіх відповідей: 84

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

[ Сьогоднішні відвідувачі ]

Форма входа

free counters

Головна » 2010 » Грудень » 15 » Трансфери першої частини сезону
11:02
           
Трансфери першої частини сезону
 українська прем'єр-ліга, В'ячеслав Грозний, новини, новости, новости, футбола, футбол, футбольные новости, футбольні новини, новини футболуЛАЗЕРНА СЕЛЕКЦІЯ
Далеко не кожному клубу вдається добути переконливу перемогу на трансферному ринку. Скажімо, «Динамо» у літнє міжсезоння зробило багатомільйонні інвестиції, однак дивідендів вони поки не принесли. Зате «Шахтар» і «Металіст», в минулі роки не завжди потрапляв в точку, спрацювали на тверду «п'ятірку».
Цікаво, що на адаптацію до нашого футболу, в якому на перший план виходять жорсткі єдиноборства, латиноамериканцям, як правило, потрібно від півроку і більше. Однак новачкам «Металіста» Тайсону, Шав'єр і Крістіану Вільягре не знадобилося багато часу, щоб заявити про себе.
Однофамільця екс-чемпіона світу з боксу у важкій вазі Майка Тайсона варто відзначити окремо. З'явившись в Харкові по ходу сезону, бразилець зумів залишити у воротах суперників п'ять автографів у 11 матчах. Особливо ефектним (правда, не ефективним) став його гол «Шахтарю», після чого наставник гірників Мірча Луческу зізнався, що донецький клуб також стежив за цим нападаючим, але не ризикнув його придбати. А ось «Металіст» не посоромився запросити виконавця, за якого, за чутками, довелося розщедритися на шість мільйонів доларів. Хоча ці гроші були заплачені не, образно кажучи, за кота в мішку, а за футболіста, який вже заробив собі ім'я в рідній країні. За бразильський «Інтер», вихованцем якого є Тайсон, 22-річний футболіст з 2007 по 2010 рік провів 130 матчів, в яких забив 35 м'ячів.
До переходу в «Металіст» 27-річний Шав'єр провів за «Палмейрас», починаючи з 2009 року, 90 матчів і забив 16 голів. Теж, треба сказати, не новачок у футболі. Але не можна не сказати, з перших же днів Шав'єр став для харків'ян незамінною фігурою. Після відходу Олександра Рикуна здавалося, що в середній лінії команди Мирона Маркевича утворилася величезна дірка, яку важко буде заповнити в доступному для огляду майбутньому. Однак Шав'єр спростував це твердження, ставши одним з лідерів «Металіста». В активі бразильця розсип голів і гольових передач як в чемпіонаті, так і в Лізі Європи.
Може, правий захисник з Аргентини, який прийшов на зміну своєму співвітчизнику Джонатану Майдані, проявив себе не настільки яскраво, зате не можна не відзначити його прагнення бути корисним не тільки в обороні, але і в атаці. Вільягра відіграв без замін в 15 матчах чемпіонату і був незамінний в поєдинках Ліги Європи.
«ШАХТАР»: ЧОТИРИ З П'ЯТИ
Маючи під рукою і без того збалансований склад, Мірча Луческу мав можливість проводити точкову селекцію, яка виправдала себе повною мірою. Чотири з п'яти футболістів, придбаних перед початком і вже по ходу сезону, безболісно влилися в ігрову схему команди румунського фахівця.
Викупивши контракт Дмитра Чигринського в «Барселони», гірники не тільки посилили конкуренцію в центрі оборони, але і дозволили питання з відсутністю ігрової практики у гравця збірної України. Чигринський склав пару центрбеків з Ярославом Ракицьким, який розкрився в «Шахтарі» якраз завдяки догляду Чигринського. Враховуючи, що півтора роки тому «Барселона» купила Чигринського за 25 мільйонів доларів, а тому він повернувся за 15, цей перехід можна вважати успішним абсолютно з усіх точок зору. Єдиний мінус: тепер у складі найкращого клубу світу немає футболіста збірної України.
Купівля бразильця з хорватським паспортом Едуардо корисна як в ігровому, так і в іміджевому плані. Раніше наші клуби ніколи не підписували виконавців з топ-команд «великої п'ятірки». Повернення в «Динамо» з «Челсі» Андрія Шевченка - все-таки виняток із правил. Заграв Едуардо не відразу - Луческу дав форварду час на адаптацію, потихеньку підпускаючи його до основного складу. Але набравши форму, хорват показав, що важка травма, яка на рік вивела його з ладу, на стані Едуардо не позначається. Як доказ - п'ять забитих м'ячів у чемпіонаті України і два голи колишньої команди в Лізі чемпіонів. Ну а щоб зрозуміти, що «Шахтар» (і наш чемпіонат в цілому) придбали в особі Едуардо природженого бомбардира, досить поглянути на співвідношення голів і зіграних матчів за збірну Хорватії і загребське «Динамо», де він забивав у кожній другій грі.
На диво легко в гру «Шахтаря» вписався і Генріх Мхітарян, який витіснив з основного складу бразильця Жадсона. За лідером збірної Вірменії та донецького «Металурга» Мірча Луческу стежив досить довго і, як бачимо, не помилився. У матчах за «Шахтар» Мхітарян показав, що готовий грати на найвищому рівні, і якщо б не інфекційна хвороба, через яку вірменин пропустив частину сезону, Жадсону складно було б повернутися до основного складу. Дуже добре зарекомендував себе і Тарас Степаненко, який показав, що нічим не гірше старожилів Томаша Хюбшмана та Олексія Гая.
СЮРПРИЗИ КВАРЦЯНОГО
У «Динамо» єдиним вдалим придбанням, яка себе виправдовує, можна вважати купівлю талановитого голкіпера Максима Коваля. Хоча 18-річному воротареві по ходу чемпіонату не вдалося уникнути прикрих помилок, їх можна списати на недосвідченість і процес становлення. Тому в кінці сезону до складу киян повернувся відновився після травми Олександр Шовковський.
А хто здивував, так це наставник «Волині» Віталій Кварцяний, який у вересні минулого року дозволив безперешкодно піти лідеру команди Олександр Пищур в словацька «Ружомберок». До речі, за словаків форвард-гренадерів провів 22 матчі, в яких забив 11 м'ячів. Потім також несподівано Кварцяний повернув кращого бомбардира першої ліги сезону-2008/09 на батьківщину, де Пищур в шести поєдинках відзначився п'ятьма точними «пострілами».
Пам'ятається, «Шахтар» уважно придивлявся до Антона Шиндер, але команді Мірчі Луческу перспективний форвард так і не підійшов. Поблукавши по нижчих німецьким лігам, 23-річний футболіст у підсумку підписав контракт з «Таврією», де став справжнім відкриттям. Виходячи переважно на заміну, Шиндер примудрився віддати сім гольових передач і забити м'яч, який став однією з цеглинок виїзної перемоги над «Металістом».
Так і хочеться скрикнути: побільше б таких трансферів!
МАУГЛІ У мегаполісі
Дуже хорошу фразу один з авторів цих рядків почув недавно у взуттєвому магазині з уст матері, яка обирає черевики для свого сина - підлітка, балансуючого між випускними класами школи і першим курсом вузу - якщо, звичайно, між цими віхами НЕ затешется служба в армії. «Синку, - сказала мудра жінка бальзаківського віку, - ми не такі багаті, щоб купувати дешеві речі». І змусила віддати перевагу модним «шузам» невибагливу на вигляд, але, мабуть, якісну і довговічну пару. Синок, звичайно, вз'ерепенілся, але одного разу, коли вдарять морози жорстокі, напевно подякує матір за далекоглядність та практичну кмітливість.
Фахівці з кадрової роботи провідних українських клубів вищезазначеної догми дотримуються ретельно, але досвідчені випробування проводять по-різному. Кадровики «Шахтаря» засиджуються в Південній Америці місяцями: привозять валізу дисків і гору особистих вражень. А от у «Динамо» багато рішень, судячи з усього, приймаються поспішно. Селекційна робота біло-блакитних - одне з головних розчарувань 2010 року. Взимку керівники клубу вирішили зробити ставку на вітчизняні кадри, а коли стало ясно, що вона не зіграла, зробили ряд дуже недешевих, але не виправдали себе покупок. Як результат - суцільні невдачі на всіх фронтах і густий смог замість райдужних перспектив перед очима цілого ряду вчорашніх новобранців.
Ті ж Андре і Бертольо, згідно озвученим президентом віце-чемпіонів Ігорем Суркісом цифрам, обійшлися «Динамо» в 16 мільйонів євро! Приблизно стільки ж, на думку авторитетного порталу transfermarkt.de, стоять сьогодні в сумі останні трансферні знахідки «Шахтаря» Дуглас Коста і Едуардо да Сілва, не кажучи вже про те, що купувалися вони гірниками ще дешевше. Немає сенсу сперечатися, що Андре і Бертольо купувалися на перспективу, але перспектива - поняття жахливо розтяжне в часі. А давати результат в командах такого рівня потрібно тут і зараз.
Новобранцеві «Дніпра» Олександру Гладкому, на відміну від південноамериканського легіону двох класичних грандів української прем'єр-ліги, адаптуватися місяцями в новому клубі, за ідеєю, не доводилося. Синдромом «Мауглі в мегаполісі» кращий бомбардир чемпіонату країни чотирирічної давності не страждав. Не дуже яскравий дебют екс-гірника в Дніпропетровську - не стільки провина самого гравця, так його біда. Керівництво та тренерський штаб синьо-біло-блакитних зобов'язані були враховувати, що при грі в одного форварда, яким є кращий бомбардир сезону Євген Селезньов, коефіцієнт самореалізації Гладкого в «Дніпрі» буде прагнути до нуля. Називати це придбання явною помилкою поки зарано. Але ціна гіпотетичної промашки відома всім і кожному - 7 мільйонів євро!
За Олександра Рикуна платити такі гроші «Ворсклі» не доводилося, але результату це співробітництво не принесло. Плавно увійти в Азовське море вдруге поспіль людині на прізвище Плеймейкер не вдалося. Є припущення, що Микола Павлов не встиг гармонійно вплести специфічного футболіста в ігрову в'язь своєї команди. Принаймні, з записним диспетчером полтавців Йованом Маркоскі екс-збірник Україна спільної мови не знайшов і сфер впливу не поділив.
«ДЖОКЕР» уповільненої дії
Поступальний падіння нігерійця Джуліуса Агахови - історія куди мало зрозуміла. У 18 років юний форвард увійшов до числа п'ятдесяти найперспективніших гравців світу за версією авторитетного World Soccer. А десять років по тому, транзитом через «Шахтар» (неодноразово), британський «Уїган» і турецький «Кайсеріспор» «приплив» у «Севастополь», де не виявляв особливого завзяття грати у футбол, незабаром отримав незначну травму, яка вибила його з ладу майже до грудня! На питання журналістів про стан іменитого «джокера» наставник кримчан Олег Лещинський відповідав туманно: «Він щось занадто довго хворіє». Що ж, висновки робіть самі.
Новобранець донецького «Металурга» Феліпе Тейшейра, який встиг пограти в англійській прем'єр-лізі і французькому «ПСЖ», хворим не прикидався, хоч у пресі і говорилося про його психологічні проблеми. Але в пам'яті фанатів синьо-білих португалець залишився людиною-загадкою, що з'явилися в основі лише одного разу. При цьому колишній наставник «Металурга» Ніколай Костов спочатку говорив: «Скоро всі побачать справжню силу Тейшейри», а потім дав зрозуміти, що в його команді цього опорного півзахисника, швидше за все, не буде.
Про новобранця криворізького клубу Валерії Куценко багато було написано в рубриці «Розчарування осені-2010». Так, в Юрії Максимове хавбек знайшов «свого» тренера, але виявити в «Кривбасі» «свою» команду на відміну від «Оболоні» йому поки не вдалося. Екс-харків'янин Андерсон Рібейро заліково грав за один з заштатних клубів Мальти, але в запорізькому «Металурзі» загубився і самого себе кращого розливу нічим не нагадав. Те ж можна сказати про досвідченого Микола Кашевський, які отримували форму «Таврії» не для того, щоб перевіряти якість її трикотажу на лавці запасних.
Нарешті, зовсім алогічна історія вийшла з Олегом Шандруком. Змінивши перетворився в «команду-ліфт» «Чорноморець» на «Волинь», універсальний захисник провів у Луцьку один офіційний матч! Після розгромної домашньої поразки від «Ворскли» наставник господарів Віталій Кварцяний заявив журналістам, що з п'ятьма гравцями йому доведеться розлучитися, тому що вони не показують гри навіть рівня першої ліги. Спочатку ми вирішили, що Віталій Володимирович погарячкував, але вже через кілька днів штатна відомість «Волині» помітно скоротилася. А Шандрук виїхав до Севастополя, щоб окопатися в десятці найгірших гравців чемпіонату за показником «плюс-мінус».
Трансфери першій частині сезону також прокоментував заслужений тренер України і Росії В'ячеслав Грозний
- Мабуть, погоджуся з думкою, що краще за всіх на трансферному ринку в літнє міжсезоння попрацював «Металіст». Всі гравці, придбані харків'янами, припали до двору, і дуже добре допомагають команді, як у внутрішній першості, так і в Лізі Європи.
Хороший Тайсон, що володіє високою стартовою та дистанційної швидкістю, ударом з обох ніг, прекрасним дриблінгом. Незважаючи на те, що південноамериканцям потрібна тривала адаптація, футболіст швидко став лідером атак «Металіста» - без нього харків'яни виглядають не так гостро. Втім, у Тайсона є один недолік - він егоїстичний, тягне ковдру на себе. Навіть коли партнер знаходиться в кращому становищі, бразилець все одно йде в обведення або намагається пробити. Думаю, це пов'язано з молодістю, з бажанням забити побільше м'ячів і скоріше виїхати у велике європейський клуб. У Тайсона є все для здійснення цієї мрії, потрібно лише прибрати індивідуалізм.
Не менш вдалим придбанням вважаю Крістіана Вільягру. Це захисник сучасної формації, дуже надійний, чіпкий, гарний у відборі, бере участь майже у всіх атаках, добре розуміє гру. Прекрасно влився в команду Шав'єр, який нагадує мені Максима Калиниченко. Але здорово стартувавши, бразилець швидко заспокоївся. Останнім часом він не блищить в диригуванні грою - ті ж Олійник з Девічем часто виглядають цікавіше. Думаю, цьому футболістові потрібен новий стимул, тоді він кожен матч буде грати на максимумі.
Не можна не відзначити надійного і досвідченого Дишленковича. Не знаю, чому голкіпер пішов з донецького «Металурга», але думаю, він міг би допомогти цьому клубу.
Дуже гарні придбання зробив «Шахтар». Поза всяким сумнівом, посилив гірників Едуардо, який є не тільки висококласним гравцем, але і дуже порядною людиною. Форвард знайшов у собі мужність повернутися у футбол після серйозної травми і вніс вагомий внесок у вихід «Шахтаря» з групи в Лізі чемпіонів. Правильним ходом стало і підписання Генріха Мхітаряна з донецького «Металурга». Футболіст дуже тонко розуміє гру, і чудово підходить під стиль своєї нової команди і, не сумніваюся, виросте в гравця дуже високого класу.
У компанії маститих гравців прогресує і куплений у запорізького «Металурга» Тарас Степаненко. Але в цьому випадку необхідно запастися часом і терпінням, важливо не захвалити молодого футболіста. На мій погляд, Тарас має швидше оцінювати ситуацію, приймати рішення і точніше віддавати передачі. Усім цим якостям йому треба повчитися у одноклубника Фернандіньо. Хоча в цілому у хлопця хороший потенціал.
Значним плюсом стало і повернення з «Барселони» Дмитра Чигринського. За час перебування в Іспанії Діма зумів навчитися краще у провідних гравців світу і його досвід, безсумнівно, допомагає партнерам по «Шахтарю».
Не можна не відзначити і купівлю запорізьким «Металургом» бразильця Жуніора. З приходом цього гравця у колективу з'явилася впевненість. Вважаю, для команди Олега Луткова цей футболіст є козирним тузом і паличкою виручалочкою в одній особі.
З вдалих трансферів інших команд можна згадати перехід в «Іллічівець» Костянтина Ярошенка та Олексія Антонова, які дуже пристойно виглядали практично у всіх матчах.
Велика група хороших гравців прийшла в «Оболонь», що допомогло «пивоварам» командно побороти «Динамо» і «Шахтар». Активно попрацював на трансферному ринку «Севастополь», але якщо прихід Левандовського та Зборівського підсилив команду, то Дуляй вже не грає на своєму колишньому рівні. Прекрасно влився в «Арсенал» Самодін, який дуже допоміг «канонірам» як в чемпіонаті, так і в кубкових іграх.
Що стосується гірших трансферів, то не став би спускати всіх собак на Андре і Бертольо, яких вважають найневдалішим придбанням «Динамо». У відношенні цих гравців потрібен час і терпіння, адже випадково їх би ніхто не запросив. Крім того, буває, що футболісту важко вписатися в команду. Взяти того ж Златана Ібрагімовіча, який забивав у «Інтері», а в «Барселоні» так і не зміг заграти. Я б зробив паузу - знаєте, як кажуть артисти «Чим довше пауза - тим вище майстерність».
Не погоджуся також з розхожим думкою про провальність трансферу Олександра Гладкого з "Шахтаря» до «Дніпра». Думаю, Саші в результаті вдасться розкрити свій потенціал в новій команді. Якщо він амбітний хлопець, то зробить правильні висновки. Потрібно бути голодним нападаючим, прагнути забивати голи. У цьому плані Гладкому треба брати приклад з його одноклубника Селезньова.
Що ж стосується Агахови, то як і раніше вважаю його дуже сильним форвардом. Але для того, щоб він забивав за південців, його нинішній команді потрібно так побудувати гру, щоб вона відповідала рівню такого форварда. Клас Агахови зараз набагато вище гравців «Севастополя». Вважаю, нігерієць не повинен підлаштовуватися під повільний розвиток атак своєї нинішньої команди. Потрібно вміти обслуговувати такого гравця, а це вже мистецтво.
Що ж стосується Олександра Рикуна, який не зміг заграти в «Ворсклі», то скажу кілька парадоксальну для багатьох річ. Вважаю, за останні роки в Україні не було такого футболіста по розумінню гри з позиції диспетчера. Скажу навіть більше: за оцінкою ситуації - це футболіст рівня Зідана. Втім, Рикун сам повинен відповісти на питання, чому він не зміг реалізувати свій потенціал. Особисто я вважаю, що у футболіста повинен бути характер - подивіться на Тимощука, йому не довіряли в «Баварії», але він зчепив зуби, і став зараз одним з кращих у своєму клубі.
Переглядів: 554 | Додав: Rooney | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright FC PROMIN by Igor Duda © 2024Конструктор сайтів - uCoz
Live Score